Saltar apartados

Clínica jurídica d'estrangeria i internacional

¿Què és la CliJEI?

La Clínica Jurídica d'Estrangeria i Internacional (CliJEI) és un projecte marc vinculat a la Clínica Jurídica de la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant, que fomenta la formació pràctica i sense ànim de lucre per a estudiants avançats de Dret i DADE, interessats a completar el seu aprenentatge a través de casos reals que afecten a persones estrangeres i/o a persones nacionals amb problemes trasfronterizos i interculturals. Es fomenta així la prestació voluntària d'assessorament jurídic gratuït a persones o comunitats necessitades, per trobar-se en situació de vulnerabilitat social, així com a les organitzacions que les assisteixen. Els estudiants en pràctiques treballaran els casos sota la supervisió una persona especialista en l'àrea pràctica de l'assumpte a tractar (advocat, professor o professional qualificat), i amb la tutela i coordinació de la professora Dra. Lydia Esteve González, Titular de Dret Internacional Privat de la Universitat d'Alacant.

¿Per què CliJEI?

Conscients de les necessitats de la població estrangera en la nostra comunitat aquesta Clínica jurídica sorgeix de l'interès d'oferir als estudiants de la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant una formació pràctica de qualitat que impulse el compromís solidari i de cooperació per a acostar la justícia %u201Cpro bo%u201D a persones sense recursos o en situació de vulnerabilitat que, o bé són estrangeres o bé són nacionals, que tenen una relació jurídica internacional connectada amb altres països i/o cultures.

¿Quina metodologia i fonament té CliJEI?

L'alumnat que s'incorpore a aquesta iniciativa rebrà la formació específica necessària, atendrà a pràctiques presencials impartides pel tutor i la persona especialista de la institució col·laboradora o despatx professional col·laborador que tinga assumptes jurídics relacionats amb persones d'altres països. Els casos es treballen sempre sota la supervisió dels especialistes responsables, i els estudiants en pràctiques tractaran de formular solucions a les qüestions jurídiques internacionals i d'estrangeria plantejades. Els assumptes i casos pràctics a treballar per les persones interessades en les practiques reals tractaren sobre Dret d'estrangeria, nacionalitat, situacions jurídiques de no nacionals, protecció de menors estrangers, adopcions internacionals, conflictes interculturals i altres assumptes de la pràctica jurídica privada internacional, que pogueren afectar a persones estrangeres o nacionals sense recursos, oferint servei de suport i assessorament supervisat i sense ànim de lucre.

Les entitats col·laboradores (veure a baix) plantejaran a la CliJEI consultes jurídiques sobre problemes i casos a les quals s'oferirà una resposta raonada posant a la seua disposició als estudiants interessats perquè facen el seguiment pràctic i supervisat dels casos i consultes.

L'enfocament del treball pràctic consisteix, per tant, en una metodologia per a l'aprenentatge de continguts i competències que es fonamenta en la idea que l'ajuda mútua és un mecanisme de progrés econòmic, personal i social. Per açò, la CliJEI permet complementar els coneixements jurídics adquirits en la formació acadèmica, afavorint l'adquisició de competències i reforçant la solidaritat i el compromís, conscients que estem en un món globalitzat, intercultural i interdependent en el qual tots som estrangers en algun lloc.

Objecte de la CliJEI

Aquesta Clínica Jurídica d'Estrangeria i Internacional té per objecte potenciar el coneixement i la formació dels estudiants de la Facultat de Dret en l'àmbit de les situacions jurídiques privades internacionals i Dret d'estrangeria, des d'una perspectiva solidària, que beneficia a tots els participants.

Sota tutela i amb la guia de professionals, professors, advocats especialitzats, l'objectiu és que els estudiants coneguen com funciona un cas real connectat amb elements d'estrangeria, treballen i s'involucren en tots els aspectes: entrevistes a clients, preparació de l'estratègia a seguir, recerca, maneig dels expedients, redacció d'escrits i tràmits judicials o administratius.

Requisits d'accés

Els i les estudiants dels Graus de Dret o DADE que vulguen formar part de la Clínica Jurídica d'Estrangeria i Internacional hauran d'estar matriculats/as en l'assignatura Nacionalitat i Estrangeria durant el curs acadèmic en el qual té lloc la pràctica, excepcionalment podran haver superat satisfactòriament l'assignatura amb anterioritat a la data de sol·licitud per a la pràctica. A més hauran d'estar matriculats/as de l'assignatura de Pràctiques Externes.

Places oferides per a estudiants de Dret i DADE

Per al present curs acadèmic 2019-20 s'ofereixen 12 places per a estudiants en pràctiques.

Període i horari de les pràctiques

Les pràctiques es desenvoluparen durant el segon quadrimestre del curs acadèmic 2019-20 en horari compatible amb el calendari docent.

Procediment de sol·licitud

L'alumnat interessat pot sol·licitar pràctiques en la Clínica Jurídica d'estrangeria i internacional segons el procediment establit en l'Oficina de Pràctiques

Reconeixement acadèmic de crèdits

La labor realitzada en el si de la Clínica jurídica internacional i d'estrangeria podrà ser reconeguda per l'assignatura de Pràctiques Externes (6 crèdits).

Normativa

REGLAMENT DE FUNCIONAMENT DE LA CLÍNICA JURÍDICA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT

Facultat de Dret


Facultat de Dret
Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3573

Fax: (+34) 96 590 9896

Twitter: https://twitter.com/derecho_ua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464